Exiliorako bidea: Frantzian egindako egonaldia

Exiliorako bidea: Frantzian egindako egonaldia Frantziako egonaldia. Colegio de Huérfanos de Agricultores. Margaritarekin geratu ziren umeak Algorta ingurukoak ziren. Ume frantsesekin batera egiten zuten bizimodua.

- Frantziara heldu eta Frantziatik zelan Belgikara?
- Gero Fran(t)ziatik, ya gobernuak e(g)in zeban Belgikakin kontratua hango arzobispuakin; (bisque.. basques kinder work), pro-niños vascos, e?. Belgikan e(g)itten zeben ba, eskatu, konparaziño baterako, batek "una niña de unos 8 años", bestiak "un chico de tal"; eskatu ta….Ya Fran(t)zian esan zeskuenian "etorri trenera", trenerako ya etorri zi(r)an papelokin. Umiak ikusten ebenian [ume] bat: “tra" bati, ezta? "una niña", ba una niña. Orduan, preparau zittuen ya trenian.
- Ta bitxarte horretan... heldu ta trenera juan bitxarte horretan, nun egon ziñazien? Refugixoren baten edo?
- Zerian, Fran(t)zian?
- Bai
- Colegixo baten; Colegio de Huérfanos de Agricultores; gizonezkuena.
- (Juanita Arrieta) Ze zonan, La Rochelle (...)?
- Gradignan, e(g)on giñan lekua Gradignan, colegixo eder bat; baiña horixe, umezurtzak.
- Eta ume gehixenak zer zi(r)an, Bilbo ingurukuak esan dozu?
- Bai. Nerekin geratu zi(r)anak zi(r)an Algorta ingurukuak danak. Euskerarik ez zekixen, ez zekixen euskeraz. Ta gero hor, uste dot esan netsuela, umiak e(g)on zi(r)an fran(t)sesekin batera.