Larraul (Gipuzkoa)

Karea nola egiten zuten I

Hizlaria(k): Irazu Azkue, Joxe

Larraulen zenbat karobi zeuden. Menditik egurra ekarrita karea nola egiten zuten azaltzen du. Normalean pagua erabiltzen zuten sua egiteko.

-Holaxe.
-Leheno esan dizut galdetuko ingo nizula karia, nola iten zan, hoi jende gutxik iten baitzun ordun, ezta?
-Hemen, guk ez gendun askotan in, guk [...] hoixe, gutxik.
-Zenbat karobi zian ba Larraulen?
-Karobiak? Hemen bi [...] bi, bi ta, hor gaiñontzian hola, [...]. Harek'e zer zun? Nekia galanki. Mendia jun, egur pilla bat ekarri, [...] geo harriya, ta pixkana-pixkana hasi behetik eta gora zeatu, [...] zea behetikan gora jarri altxata torria inda harriya dana harriyakin. [...] hua egurrakin-ta jarri pixkat, hua sua emanda hari sua eman, ta halaxe, hiru bat eun eo ez dakit ba nik zenbat [...] egurre eman ta egurre eman ta egurre eman ta segi egurre eman ta egurre eman ta, goiko harri koskorrak-eta, ta erreta goitik behera jetxi arte, jetxi arte ibiltzen giñan. Nekosua zan hua're e, nekosua, bai.
-Ze iten zenduen, azpiko zulotik hasten ziñaten, e? Harriyakin hola gainkaldia iten o?
-Bai, ba bai, sue eman ta itten zan hoi itten zan puskatu itten zan hoi, suak erretzen zun garayan goitik behera jeitxi itten zan bea, ta geo berriz, [...] Behetik hasiko giñan geo zeatzen, karia, keitzen, beheko atakatik, holaxe [...] baiño, hola aitzen giñen. Bestela gaiñetik ez zeon hasteikan, behetik hasiko zea noski.
-Ta ze egur klase botatzen zitzaion, aurrena otia hola ibiltzen zenuen?
-[...] subak indarra hartu arte. Behin egurra jarri ta subak indarra hartu ezkeo ordun eozein.
-Ze egur klase?
-E?
-Ze egur klase?
-Pagua jenealian. [...] hua zan hobena zea itteko, oain, al zana, bestea bat ez baldin bazan bestia, egur pilla haundik erretzen zian hor'e.

Egilea(k): Maddi Gallastegi