Larraul (Gipuzkoa)

Karea nola egiten zuten II

Hizlaria(k): Irazu Azkue, Joxe

Karea egiterakoan, lanik handiena harria ekartzea izaten zen. Harria ateratzeko dinamita behar zen. Zuloa eskuz palankarekin joz egiten zuten. Karea nola egiten zuten.

-Aurrena prepatzen nahiko lan izango zan?
-Prepatzen denboa ikaragarri.
-Zenbat pago botatzen zian karobiyan?
-Ba, hori, [...] pagua subana baiña harriya ekartzen, harriya ekartzen zeon lanik haundiña.
-Nundik ekartzen zenduen?
-Ba hor bertan ba aitzen giñen hor bertan [...] harrik [...] tokik. [...] zean sartu dinamitak, ta tirua in ta [...] ekarri jun zeakin ta behiakin ta ekarri ta, segi, harri jartzen, [...]. Lan xelebria.
-Zulua iteko eskuz iten zenduen?
-Zenekin ba?
-Palankakin joz?
-Bai palanka, [...] segi, ta hola zulua [...] sartu dinamitak eta, eman su ta.
-Dinamita ze Tolosatik ekarrita o Asteasuko kanteratik o?
-Ez dakit, hoixe ez dakit nundik ekartzen zien'e, ez dakit. Ordun hola haik dinamitak ekarrita're oan bezelako zeaik oain ez lueke utziko, halako gauzak ekartzen baiño holako zeaik ez zon ta, ba.
-Ta harri pusketa haundik behar izaten al zian, karobiako... Harri pusketa haundik behar izaten zian o txikikin nahikoa?
-Beno, han han eozein jartzen zala jartzen zala geo iual-iual eosten zan han, jarri in bihar, [...] eozein mouz.
-Ta ordun geo txikitu behar izaten zenituen?
-Nola?
-Txikitu behar izaten zenituen?
-[...] holako harri koskor batzuk-eta, [...] al zan bezelakua. [...] ugari jarri, ta itxi-txita jarri bestela, baten tartian zulua uzten baldin bazan, geo hutse izaten bait zan, ta ondo bete bihar tartiak-eta.
-Ta nola iten zan aurreneko, klao, egurra sartzeko zulua utzi beharko zan, ez eroitzeko ta... Hortako abilla berko zun, ezta, gizonak?
-Nola? Hasten giñan, holakoxe [...] metro koadroa o gehixo o izaten zan, ta goitik behera bota ta, atia utzi, e, harriyak egurrai [...] bazterretik hasten giñan [...] buelta guztin, illera bat, geo hua jarri geo beste illera, ta geo beste bi illera ta pixket goora hasi arte, ta geo goora puxkat haste zan garayan [...] zea pixkana-pixkana-pixkana-pixkana harri haundia zuen ta al zan bezela, [...] ta gaiñen dana itxi, harriyakin, ez zan hua oso segurua izaten. Ta beno [...] hola pixkat tapatu ezkeo geo bai hola puxkat tapatu ezkeo tapa-tapatua, errex [...] puxkat tontortu.
-Gurutzeik o jartzen zitzaion gaiñen?
-Ez dakit, zeoze izango zun, zeoze izango zun ordun'e, bee zea, bai.