Lesaka (Nafarroa)

Inaxio saltzaileak ezkontza tratuak egin

Transkripzioa

- Mando batekin ibiltzen zen. Joaten zen goizean, taka-taka-taka-taka, zaldia izaten zuen, bi rueda…ko karroa bere toldoarekin eta, joaten zen astelehen goizean, etortzen zen larunbatean. Honarakoan ekartzen zituen sekulako arrautzak, sekulako... edo… zera, oilasko, eta… ostatua baitzuen berak, restaurantea zuen, eta astearen buruan ekartzen zuen. Orduan zer zuen, etxera ekartzen zituen zerak…
- Zer, ordaintzen zioten trukean, ez?
- Bai, trukean klaro. Koño, batzuk eta bi oilasko eta… bota pare bat nik, eta hark hau, eta horrela. Inaxio bastreru zen hori.
- Eta zer saltzen zuen, arropa bakarra edo…?
- Zapatak eta…?
- Ez, arropa normalki, e! arropa. Maindire eta… bueno, horietakoak, bai.
- Bai. Eta gero, badakizu, hainbertze lekutan eta hartarakoa gizona, e! Hartarakoa izanez gero pues: “Bai, hortxe bai. Berrogei urte ailegatu zaizkio, horra” –badakizu, hango solasa- “Berrogei urte eta soltera, horra. Eta hementxe, ikusten duzu alaba”. Eta bertzeak, berriz:
- Koño, nik badut horrentzat toki ona. Bai, etxe ona gainera, etxe ona. Sei behi, eta ez dakit zer, eta…
- Bai, igual, e!
Eta, istantean elkarri:
- Nik eramanen haut hi ezagutzera.
Eta, bitartean, klaro, bitartean… bitartekoak horiek aparte, eta gero ezkontzak. Nik bi eta hiru badakizkit hark eginak.