Lesaka (Nafarroa)

Gaztainak kandelan hartu

Transkripzioa

Gaztainekin egiten zuten e… deitzen diote kandela jotzen zioten, kandela da subasta, euskaraz kandela erraten zaio, ez zenekien? Bai, kandelan, e! egiten zen atera gaztainak. Eta oroitzen naiz ni, mutiko gazte-gaztea, Herriko Etxean viva voz erraten den bezala egiten zuen guardamonte zahar batek, Ujenio… ez, nola zuen izena? Gregorio. Gregorio… Etxegarai, eta… hark, konparaziora Infernuko… ez Infernua ez, hemen, jeneralki izaten zen zerean, Atxulin bordako… “Atxulin bordako erreka ondo honetan badira ez dakit zenbat gaztainondo, honenbertze dirutan. Ea nork mejoratzen duen!”. Egiten voz alta, eta, batek tak! “Honenbertze!” Bertzeak “Harenbertze!”. Eta: “Honelakok erran du honenbertze diru, ea nork mejoratzen duen!”. Eta azkenekoa, hiru aldiz egiten: “Erran dut behin. Erran dut bi aldiz. Erran dut hiru aldiz”. Pam! jotzean gelditzen zuen harentzat, gaztaina hura.