Lesaka (Nafarroa)

Erramu eguna

Transkripzioa

- Pues e... hori izaten da igandea, Erramu eguna, eta egiten dugu a… eraman erramua, zenbat nahi duzun, pixka bat, bi adar edo, eta egiten da prozesioa, eta bedeinkatu, eta gero tximista eta trumoia denboran defentsarako izaten da Erramu eguna. Erramua, tormenta heldu den denboran, pues, egiten dira gurutzean paratu suan eta garrik gabe erre; hura da… tormentaren defentsa. Pues, hori erakutsiketu digute. Gero, bertzea izaten dugu San Juan eguna; loreak bedeinkatzen ditugu. Eta… bezperan egiten ditugu erre, San Juan bezperan egiten dira erre, zaharrak.
- Loreak?
- Zaharrak. Loreak, konparazio batera, gaur bedeinkatu behar dituzu, eta egiten dira bezperan, egiten dugu sua, eta egiten gara saltoka ibili su hartan. Eta loreak bakarrik ez, gero kartoiak edo edozein sua egin behar dena paperarekin edo, su handia egiten da. Eta su handia egiten den denboran, saltoka ibili jendea eta yasta. Eta gero biharamunean loreak bedeinkatu…