Lesaka (Nafarroa)

San Anton

Transkripzioa

- San Anton egunean, pues, deus ere. Bedeinkatzen dituzu animalien gauzak, eta nola izan zuen San Juanek zakurra, pues, zakurrentzat ogia, katuentzat ere bai... Animalien eguna da San Anton eguna. Eta Erramu eguna da denentzako, eta tormentaren defentsarako.
- Eta… San Anton egunean aziendak ezin dira lotu.
- Ez. Hori adituketu duzu?
- A! Pues ez, ez. Bo, orain ez dugu lanik, e!
- (Senarra): Zu! horrek ere badu bere istorioa. Kontatuko dizut nik (…). San Anton egunean erran duzu aziendak ez dela libre…
- Lotzea.
- Lo... lotzea, ez. Eta, San Anton egunarekin mandazain bat joaki omen zen bidexka baten barrena, eta, egin omen zitzaion mandoa amildu, eta gelditu omen zen elorri baten kontra, mandoa, eta, mandazainak ikusi zuenean hura elorriaren kontra gelditua, erraten omen du: “Ai! ez eskerrak San Antoniori ez, eskerrak elorriari, bertzela beheitiko errekan zuan!”. Eta mandoa hasten omen da mugitzen eta krask! hautsi elorria eta anda dia! beheitiko errekara mandoa. San Anton egunarekin.