Ubide (Bizkaia)

"Culto y clero" elizaren zerga

"Culto y clero" elizaren zerga <p>"Culto y clero" izeneko zerga antzeko bat ordaintzen zioten antzina elizari. Zerga honen garaiaren aurretik, abadeei jatekoak ere ematen zizkieten, bizi ahal izan zezaten. Derioko seminariorako dirua etxez etxe batzen zuten Ubiden. Etxeren batean ematen ez bazuten, abadeak errieta egiten zieten.</p>

- Eta abadieri zuek ordaindu edo zeozer eiten otsazuen?
- Orduen, orduko denboran? Ni akordetan naz “culto y clero” esaten auen gure amak, izena hori eukien. Ba noizik behinien pasetan auren hortoko txataltxo bat papela ta pagau in biher zala /bizala/, ta nik ez dakit zenbet pagau biher zan /bizan/. Ta lehen lehen nire amak esaten auen, nire ama zan abadien artekue, ta berak euki eben osabie abadie, nebie fraillie, ta elizati haundixe zan nere ama. Ta ba “culto y clero” pagetan zan, ze lehen lehenau abadiek-eta bizi ditezan emoten zan seguru ba ogixe-ta, gauzak abadieri ematen jakozan bizi daitezan. Ta ba entierro egunien be ogixe-ta emoten zan seguru, entierruen eruten ei zan seguro hemen buruen otzaran imini ta ogixe ta ez dakit zer ta badakit zer ta zan abadientzat seguru. Ta ba gero horrek etzien iten ta “culto y clero” elizarako izeten zan seguru. Ta emoten auen gure amak be. Gure amak be emoten auen, bai, bai. Ta gero akordetan naz seminaixue zerekue, hango Derixokue, ba harako ba sobrie, ba sobrie botaten auren etxe guztixetan, harek zenbat urte eukiko dauz ba seminarixuek? Berrogeita hamar bat? Baliteke. Ba bueno. Ta ez dakit ba, gure mutikuek be ibiliko zien errepartiduten ba sobriek, azul batzuk etorten zien etxietara errepartiduteko. Ta ba holan, seminarixorako dala ta ba gure amak be emango auen,“no faltaba mas”. Ta horretan ba emon ta emon ta etxe batekuek emon ez, ta atentziñue deitu otsen abadiek ya ya emon ez iteko dirue ta ez dakit zer ta badakit zer, atentziñue deitu otsien diruik ez daurela emoten seminarixorako. Majo ein daruie oin, oin eurek alkilau, eurek saldu, ta eurek danak ein. Danak ein daurez oin aurek.

Egilea(k): Ane Leturia