Ubide (Bizkaia)

Medikua ordaintzeko Iguala bat zuten

Medikua ordaintzeko Iguala bat zuten <p>Medikuari ordaintzeko Iguala bat zegoen Ubiden. Aguazila etortzen zen hilero saria kobratzen etxera. Don Samuel mediku muxikarra gogoratzen du. Ubiden hil zen, eta Abelintxu bere hiletara joan zen Muxikara.</p>

- Ta medikueri?
- Medikueri pagetan zan Iguala bat. Ta medikue egon zan urte askuen hemen ta on-ona izen zen, Iguala pagetan zan. Etorte zan kobradorie, aguazile izete zan hemen bertakue, horrek Nieves-ta horren, Justotxoneko haren aite zan aguazile, Adela ta horren zerien. Ta ba etorte zan kobretan ba nik ez dakit ba zenbat kobraukoan, hillien-hillien, medikuentzat etorten zan kobretan. Ta iasta.
- Ta medikuek ze euki eban, konsultie edo etxera joaten zan?
- Bere etxien eukite eban han entradatxo bat, ta haraxe joaten zan. Ta ostantzien etxera. Ta txarto egon ezik jun bez.
- Ta zein zan medikue?
- Don Samuel Pertika, hori zan Muxikakue. Muxikakue
- Muxikarra zan?
- Bai. Badakizu? Zeu bertakue za? Ba bueno, gero entierrure joan gintzezan. Etxie egon zan, holan harrizkue, harrizkue, honexen antzekue, ta ba aber, honan albuen egon zan hor guk garajie daukun moduen? Berja txikitxu bet, ta etxie berdin-berdiñe zan honentakoxue, harrizkue-ta.
- Baiña elizie zelakue izen zan, euzoa jakitreko.
- Ez naz akordetan eliziaz, joan gintzezan, baiña ez naz akordetan eliziaz.
- Oso handixe da, oso handixe.
- Ba hango elizatik, hemen hil zen hori.
- Han lau eliza dauz entierroak eiten dauzenak.
- A bai? Ba ez dakit ba zeiñetara jun gintzezan, baiña gu hara etxera Muxikakora joan gintzezan ba hontakoxe etxie zan, bardin-bardiñe, hauxe modukue. Ta ba gero ha saldu in daurie, ta horrek euki ebazan basuek ta haundixek, Pertika apellidue. Ta ba gero hil zen bera kantzerraz ta gero ba hemen hil zen ta han enterrau aurien. Hemen hil zen. Hori hemen egon zan ba ezkondu bere lehengusiñie zala esaten auren ta hemen bizi zen umiek ta danak hemen ezkondu zen, ta hemen bizi zen, Baiña gero hil in zen kantzerraz ta han isin zan entierrue, ta autobuse ipiñi auren ta neu be jun nintzen.

Egilea(k): Ane Leturia